گامی بلند در حفظ سلامت و بهداشت عمومی جامعه؛
اقدامات پیشگیرانه اداره کل دامپزشکی استان گیلان در کنترل بیماریهای مشترک بین انسان و دام

به گزارش روابط عمومی دامپزشکی گیلان، اداره کل دامپزشکی استان به عنوان متولی اصلی سلامت دام و بهداشت عمومی مرتبط با بیماریهای حیوانی توجه ویژه ای به پیشگیری و کنترل بیماریهای مشترک بین انسان و دام (زئونوزها) دارد و اقدامات گسترده ای را در این راستا به اجرا گذشته است.
دکتر شاه حسین مطهری فرد رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی استان گیلان عنوان کرد: بیماریهای مشترک (زئونوزها) گروهی از بیماریهای عفونی هستند که به طور طبیعی بین حیوانات مهره دار و انسانها قابل انتقال می باشند. این بیماریها می توانند از طریق تماس مستقیم با حیوان آلوده، مصرف محصولات دامی آلوده (شیرغیرپاستوریزه، گوشت، تخم مرغ)، گزش حشرات ناقل (مانند کنه و پشه) یا تماس با محیط آلوده به انسان منتقل می شوند. نمونههای مهم این بیماریها هاری، بروسلوز(تب مالت)، سل، تب کریمه کنگو و کیست هیداتیک می باشد.
وی در ادامه گزارشی از اقدامات مجموعه دامپزشکی استان در بحث پیشگیری و کنترل زئونوزها ارائه داد:
- پایش و مراقبت فعال: اجرای برنامههای منظم پایش و نمونه برداری از دامها برای تشخیص آزمایشگاهی بیماریهای مهم مشترک مانند آزمایش سرمی بروسلوز در گاو و گوسفند و بز و آزمایش سرمی مشمشه در اسب که از ابتدای امسال 3312 تست سرمی بروسلوز در دام سبک و سنگین، 121 تست سرمی بیماری مشمشه و 1680 رأس دام سنگین تست توبرکولین (سل) شده اند که در نتیجه این اقدامات 3 رأس دام سنگین رآکتور سلی و 27 رأس دام سبک و سنگین بعلت آلودگی به بروسلوز معدوم و از چرخه مصرف انسانی خارج شدند.
- واکسیناسیون گسترده دام: واکسیناسیون دامهای سالم (گاو و گوساله، تک سمی ها و بره و بزغاله) با واکسنهای مطمئن و مطابق با پروتکلهای بین المللی، علیه بیماریهای هاری، بروسلوز (تب مالت)، شاربن (سیاه زخم)، از ابتدای سال 1404 بیش از 310 هزار رأس دام سبک و سنگین تحت پوشش واکسیناسیون بیماریهای مشترک بین انسان و دام در استان قرار کرفته اند.
- کنترل ناقلین : مانند سمپاشی بدن دام و جایگاه دام جهت از بین بردن کنههای ناقل تب کریمه و کنگو، از ابتدای امسال 23913 رأس دام سبک و سنگین و بیش از 47 هزار متر مربع جایگاه دام سمپاشی شده اند.
- بازرسی بهداشتی: نظارت مستمر بر کشتارگاههای دام و طیور، مراکز جمعآوری شیر و مراکز عرضه فرآوردههای خام دامی برای اطمینان از سلامت و بهداشت محصولات
- آموزش و اطلاع رسانی: برگزاری دورههای آموزشی برای دامپزشکان و برگزاری کلاسهای آموزشی برای دامداران درباره راههای انتقال، علائم بیماری و راههای پیشگیری بیماریهای مشترک، از ابتدای امسال بیش از 3900 نفر از دامداران و جمعیت هدف در کلاسهای آموزشی – ترویجی دامپزشکی استان شرکت کرده اند.
- همکاری بین بخشی : تعامل مستمر و مؤثر با دانشگاه علوم پزشکی، شبکههای بهداشت و درمان شهرستانها، سازمان محیط زیست و سایر ادارات ذی ربط و ذی نفع
او اضافه کرد: حفاظت از سلامت مردم در گرو حفظ سلامت دامهاست. بیماریهای مشترک تهدیدی جدی برای بهداشت عمومی و اقتصاد دامپروری محسوب می شوند. اداره کل دامپزشکی استان با تمام توان در خط مقدم پیشگیری، تشخیص و کنترل این بیماریها فعالیت می کند. برنامههای واکسیناسیون، آموزش و پایش مستمر ما نقش حیاتی در کاهش بار این بیماری ها در استان داشته است.
وی به شهروندان محترم توصیه کرد با رعایت نکات بهداشتی زیر، سهم خود را در پیشگیری از بیماریهای مشترک ایفا نمایند:
1-از مصرف گوشتهای فاقد مهر و برچسب دامپزشکی جداً خودداری نمایند.
2- در صورت گزش توسط حیوانات، سریعاً به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.
3- گوشت و آلایش خوراکی دام را حداقل به ترتیب 24 و 48 ساعت پس از ذبح در دمای یخچال نگهداری کرده و سپس مصرف نمایند.
4- ذبح دام را صرفاً در کشتارگاههای صنعتی دام انجام دهند.
5- حیوانات خانگی (سگ و گربه) خود را سالیانه علیه بیماری هاری واکسینه نمایند.
6- بهداشت فردی (شستشوی مکرر دست ها با آب و صابون) به ویژه پس از تماس با حیوانات را رعایت کنند.
نظر دهید