• 1402/07/16 - 22:50
  • تعداد بازدید : 402
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
مدیرکل دامپزشکی گیلان:

صدور ۴۱ گواهی بهداشتی دامپزشکی برای صادرات خاویار گیلان

رشت - ایرنا - ماهیان خاویاری با ارزش‌ترین موجود زنده کره زمین با پیشینه چند صدمیلیون ساله‌اند که نسل آنها با صید بی‌رویه، آلودگی‌های دریا و رودخانه در خطر انقراض است، باتوجه به آنکه صید تجاری این ماهیان به مدت ۱۱ سال در دریای خزر ممنوع شده حیات و استمرار بقاء این گونه ارزشمند به مزارع پرورشی گره خورده است.

به گزارش روابط عمومی دامپزشکی گیلان به نقل از خبرنگار ایرنا، ماهیان خاویاری، تاس‌ماهی‌ها یا استورژن (Acipenseridae) از گونه‌های آبزی هستند که پیشینه‌ چند صدمیلیون ساله آنها به عصر کرتاسه می رسد، ۲۷ گونه مختلف از این ماهیان در سراسر جهان وجود دارد که از این تعداد پنج گونه در دریای خزر زندگی می‌کنند.
دوره کرتاسه بعد از تریاس و ژوراسیک سومین دوره دوران میانه‌زیستی است که در ۱۴۵٫۵ تا ۶۶ میلیون سال پیش بود و در واقع ۷۹ میلیون سال به طول انجامید و از این لحاظ طولانی‌ترین دوره در میانه‌زیستی است.
فیل‌ماهی، اوزون برون، تاس‌ماهی ایرانی، تاس‌ماهی روسی و شیپ مهمترین انواع ماهیان خاویاری هستند.
تاس ماهیان به لحاظ ظاهری در اندازه‌های بسیار بزرگ گاه تا هفت متر طول، هزار و ۵۰۰ کیلوگرم وزن دارند و بخش‌هایی از اسکلت این ماهیان غضروفی است . ماهیان خاویاری از ماهیان رود کوچ، گوشتخوار و شکارچی هستند که در آبهای عمیق زندگی کرده و تا ۱۰۰ سال عمر می کنند.
آنچه این گونه جانوری بازمانده از عصر کرتاسه را ارزشمند ساخته، خاویار و گوشت آنهاست که موجب شده نسل این ماهیان در معرض خطر قرار گیرد. صید بی‌رویه در کنار آلودگی دریا و رودخانه‌ها بسیاری از گونه‌های این ماهی را در معرض انقراض قرار داده آنگونه که صید آن‌ها در بسیاری از زیستگاه‌هایشان از جمله در دریای خزر ممنوع اعلام شده است.
ایران همراه پنج کشور حاشیه خزر صید دریایی ماهیان خاویاری را طی مدت ۱۱ سال ممنوع کرده‌اند، به همین منظور پرورش این ماهیان در دستور کار کشورهای جهان از جمله ایران قرار گرفته است.
ایران کشوری با قدمت ۱۰۰ ساله در پرورش ماهیان خاویاری
ایران در تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری تاریخی یکصد ساله دارد و این صنعت پرسود با هدف تولید گوشت و خاویار در حال گسترش است، اقلیم مناسب برای پرورش این ماهیان، پایین بودن هزینه‌های تاسیساتی و نیروی انسانی در مقایسه با کشورهای اروپایی، وجود دانش فنی و تجربه بالا موجب شده در ردیف کشورهای تولید کننده بهترین خاویار جهان قرار گیریم.
صادرات ماهیان خاویاری و نیز خاویار نیازمند اخذ مجوزهایی است که نشان ‌می‌دهد تولیدکننده مراحل تولید را بصورت بهداشتی و قانونی طی کرده و خاویار پرورشی باکیفیت بالایی تولید شده است.
طبق اعلام اداره کل دامپزشکی استان گیلان، امسال ۴۱ گواهی بهداشتی دامپزشکی برای ارسال خاویار به مقاصد کشورهای بلژیک، انگلیس، هلند، ارمنستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس، تایلند، ژاپن، استرالیا و روسیه صادر شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان در گفت و گو با ایرنا، بزرگترین چالش در صدور گواهی‌های بهداشتی را وجود ضوابط سختگیرانه کشورهای مقصد و تنوع قوانین و استانداردهای مرتبط با واردات فراورده های خام دامی اعلام کرده و می گوید: طیف وسیعی از آزمایشات زمان‌بر در فرآیند صادرات خاویار انجام می شود که روند کار را طولانی می کند.
 
هادی بابایی با بیان اینکه برخی از این مراکز استحصال و عمل‌آوری دارای کد اتحادیه اقتصادی اوراسیا هستند، می افزاید: از ابتدای امسال تاکنون ۴۱ گواهی بهداشتی برای ارسال خاویار به مقاصد کشورهای بلژیک، انگلیس، هلند، ارمنستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس، تایلند، ژاپن، استرالیا و روسیه صادر شده که این میزان در مجموع ۴۴۸ کیلوگرم بوده است.
 
وی تصریح می‌کند: خاویار به صورت بهداشتی در چهار مرکز فرآوری دارای تاییدیه اتحادیه اروپا (کد EC) استحصال می‌شود که پس از درخواست صاحب کالا طبق ضوابط بهداشتی و استانداردهای کشور مقصد، نمونه‌برداری و آزمایشات لازم صورت می‌گیرد، این آزمایشها شامل بررسی های باکتریایی، قارچی، شیمیایی (هیستامین، فلزات سنگین، باقیمانده‌های دارویی و سموم) و رنگ‌ها (مالاشیت، کریستال ویوله و متابولیتهای آنها) می باشد که تنوع آنها در حد قابل قبول و بر اساس قوانین بهداشتی کشور مقصد متفاوت است.
 
بابایی اظهار کرد: در صورت تایید آزمایشگاهی و وضعیت ظاهری یا ارگانولپتیکی خاویار استحصال شده، مدارک و مستندات لازم در سامانه یکپارچه قرنطینه سازمان دامپزشکی کشور بارگذاری و تایید نهایی این مستندات توسط اداره قرنطینه و امنیت زیستی اداره کل دامپزشکی دامپزشکی به عنوان تنها مرجع ذیصلاح دولتی در خصوص فرآورده‌های خام دامی صادراتی، نسبت به صدور گواهی بهداشتی دامپزشکی اقدام می شود.
 
لینک خبر در ایرنا : https://irna.ir/xjNxbj

 

  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 308583
کلمات کلیدی
admin ادمین پورتال گیلان

admin ادمین پورتال گیلان

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه