توصیه هایی جهت کاهش استرس گرمایی گاوها در تابستان
گرمای زیاد بر روی سلامت و بهره وری گاو تأثیرات منفی زیادی دارد . لذا انجام توصیه های زیر می تواند کمترین استرس گرمایی را در گله گاوهای شیری ایجاد نماید:
- اطمینان حاصل شود که محل نگهداری گاوها به خوبی تهویه میشود تا هوای تازه به طور مداوم جریان داشته باشد.
- استفاده از پنکه ، مه پاش و تهویه صنعتی میتواند به کاهش گرمای محیط کمک کند.
- با احداث و تأمین فضای کافی آخور و آبشخور، از ازدحام گاوها در طی مصرف خوراک و آب جلوگیری نمایید.
- گاوها باید از تابش مستقیم نور خورشید و حرارت زیاد در امان باشند و باید سایه بان جهت کاهش استرس گرمایی بویژه بر روی آخورها و آبشخورها در دامداری تدارک دیده شود.
- بهتر است از سایبان نقره ای رنگ جهت انعکاس نور خورشید استفاده شود.
- استفاده از درختان می تواند جهت ایجاد سایه و خنک کردن هوای دامداری موثر باشد.
- دسترسی گاوها به آب تمیز و تازه در تمام زمانها بسیار مهم است.
- آب خنک به دفعات در آبشخور قرار گیرد.
- در روزهای گرم، گاوها به آب بیشتری نیاز دارند، بنابراین منبع آب باید به طور منظم بررسی و پر شود.
- آزمایش های دوره ای آب به منظور بررسی وضعیت آن از لحاظ املاح ، آلودگی های میکروبی و شیمیایی مد نظر قرار گیرد.
- خوراک گاوها باید با نیازهای آنها در تابستان تطبیق داده شود.
- ساعات خوراک دهی به طوری تنظیم شود که صبح زود و عصرهنگام موقع خنکی هوا باشد.
- از خوراکهایی با کیفیت بالا و حاوی مواد مغذی کافی استفاده کنید و از خوراکهایی که میتوانند باعث افزایش حرارت بدن شوند، پرهیز کنید.
- جیره ها باید در هوای گرم برای جبران کاهش مصرف خوراک و نیازهای خاص این دوره ها از نظر تمام مواد مغذی اصلی از نو تنظیم و در اختیار دام قرار گیرد.
- افزایش ویتامین C جیره خوراکی گاوهای شیری بواسطه خاصیت آنتی اکسیدانی نقش بسزایی در جهت مقابله با تنش گرمایی ایجاد می کند.
- استفاده از بیکربنات سدیم )جوش شیرین ( به میزان 114 تا 227 گرم )تا 75/0 درصد ماده خشک جیره( به ازای هرگاو در روزجهت پیشگیری از اسیدوز لازم است.
- از نیاسین یا ویتامین 3B در خوراک گاوهای شیری به میزان 6 گرم در روز به ازای هر گاو استفاده شود.
- بدلیل تعریق زیاد و از دست رفتن املاح و مواد معدنی ، بویژه پتاسیم، سدیم و منیزیم، افزایش آنها در جیره لازم است. با حفظ نسبت 3 به 1 پتاسیم به سدیم ، جیره گاوهای شیری از نظر این املاح تأمین گردد.
- ازافزایش پروتئین جیره جلوگیری شود . حداکثر پروتئین پیشنهادی باید 1۸ درصد و براساس اسیدهای آمینه بالانس شود.
- هرچند کاهش شدید علوفه ها در جیره های مصرفی در اکثر گله ها منجر به افزایش تولید اسید در شکمبه و کاهش میزان مصرف خوراک می گردد، لیکن نسبت علوفه به کنسانتره درجیره گاوهای شیری باید کاهش یابد.
- در دوره های گرما از خوراندن دانهها و سایر کربوهیدراتهای سریعالتخمیر به عنوان منبع انرژی به میزان زیاد خودداری شود.
- از پودر چربی )منبع انرژی( جهت بالا رفتن انرژی جیره به منظور جبران کاهش ماده خشک مصرفی استفاده شود.
- اگرچه استفاده از غلات، چربی ها و مواد خشبی با کیفیت در جیره، می تواند باعث افزایش انرژی جذب شده در دام شود ، لیکن درماههای گرم تابستان نباید فیبر اضافی درجیره وجود داشته باشد، زیرا فیبر اضافی موجب افزایش حرارت هنگام تخمیردرشکمبه می شود .
- گاوها در طی ساعات خنک روز تغذیه گردند.اگر مقدار رطوبت جیره ناچیز است می توان جیره ها را با آب خیس کرد.
- تعداد وعده های خوراک دهی در سطح گله افزایش یابد.
- همواره باقیمانده خوراک موجود در آخور جمع آوری و خوراک تازه در اختیار دام قرارگیرد.
- سلامت گاوها را به طور منظم بررسی و علائم استرس حرارتی مانند تنفس سریع، کاهش اشتها و کاهش تولید شیر را پیگیری و با دامپزشکان مشورت نمائید.
- آسایش کامل دام در طی مصرف خوراک، مصرف آب و نشخوار در دامداری تأمین گردد.
- استفاده از تلهها، سم پاشی محیط و سایر روشهای کنترل حشرات برای کاهش استرس گاوها موثر است.
روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان گیلان
نظر دهید